Schaatsmeiden.nl

Hoofdsponsors

KPN Marathon Cup 10 & 11 Breda & Enschede


Een lift naar Utrecht voor een vergadering op het bondsbureau, nog even proberen te studeren terwijl ik wacht op Imke, Ineke en Bianca die me komen halen voor de wedstrijd in Breda. Het personeel van het KNSB café deden hun best met de koffie, maar echt scherp worden lukte me maar niet.

In Breda struikel ik bij het inlopen over een paar metalen bouten die om onduidelijke redenen gevaarlijk omhoog steken uit de donkere stoep voor de ingang, nog een teken dat de scherpte wat mist. Ook tijdens de wedstrijd miste ik regelmatig de belangrijke momenten, zoals de kopgroep van 9 met alle grote namen. Gelukkig zat Iris een stuk beter in de wedstrijd en van Palet waren Imke en Ineke vertegenwoordigt dus mocht ik ook rustig in het peloton blijven afwachten wat er zou gebeuren. De samenwerking vooraan kwam niet vlekkeloos op gang en in het peloton werd toch nog behoorlijk gejaagd en dus kwam alles weer samen. Aan de achterkant van het peloton leek het wel een afvalkoers en dus ging het peloton bijna gehalveerd beginnen aan de finale. Op dat moment valt het even stil en Ineke sprint er van door.
Ze heeft al snel bijna een halve baan en iedereen kijkt elkaar aan maar niemand wil zich echt opofferen. Maar 12 rondjes is lang en ondertussen kwam het peloton toch weer wat op gang. Het gat word kleiner maar met hulp van Imke die zich heeft laten afzakken blijft Ineke vooruit. Met nog 3 ronden op het bord demarreert Carien Kleibeuker met Aggie Walsma op haar bagagedrager, Ineke heeft nog zo’n 70 meter. Ze kan net niet aansluiten bij Carien en Aggie maar weet wel genoeg snelheid vast te houden om als derde over de streep te komen. Weer een mooie podiumplaats onder het toeziend oog van een aantal vaste MKbasics/schaatsmeiden fans. En dan snel naar huis want Breda is ver rijden en op zondag starten we in Enschede.

Stijver dan normaal en met een fikse hoofdpijn word ik wakker, gelukkig heb ik een fysio in huis en als mijn rug en nek een beetje losgetrokken zijn stappen we op de fiets om ook de benen nog even los te draaien. Als we terugkomen verslaat Imke me in de race naar de bank om nog even te rusten. De bank is niet groot genoeg voor ons beiden, dus kruip ik lekker even in bed. Na een poging om de schaatsen een beetje op te lappen met een slijpbeurt is het alweer tijd om naar Enschede te gaan. In Enschede is het in ieder geval een stuk frisser in de ijshal, het voelt tenminste een beetje als wintersport. Er zijn wat fans speciaal naar het verre oosten gekomen dus ik wilde wel wat laten zien maar ook vandaag ging het allemaal niet vanzelf. Het middagdutje heeft er wel voor gezorgd dat ik iets beter in de gaten had wat er allemaal gebeurde en toen er weer een sterke en grote kopgroep weg leek te rijden sprong ik er nog heen.

Al snel was duidelijk dat deze groep wegbleef en zelfs een rondje ging pakken. Toen de lijstjes werden opgemaakt bleken er 18 dames vooruit te zijn, met Imke, Ineke en Jade van Palet, en Elma en Iris van MKbasics.nl. Van de schaatsmeiden die gestart zijn vandaag zat dus alleen Nicky nog in het peloton die daar mooi controleerde. Op 11 ronden ging voor haar de bel en ze zat attent voorin met de sprint.

In de 10 finalerondes van de kopgroep probeer ik nog weg te springen, ik krijg Francesca Lollobrigida mee maar die wil niet overnemen en we worden vlak voor de bel weer ingerekend. Terwijl het groepje over me heen dendert zie ik hoe ‘’Lollo” nog wel mee kan versnellen maar Janneke Ensing als eerste de laatste bocht in vliegt met Imke vlak achter haar. Met een zesde plek en een uitstekende finale laat Imke de progressie zien waar we al een tijdje op hoopten.

De sterkste helft van het peloton was vooruit en dat we daar met nagenoeg de hele ploeg bij zitten, in een weekend waarin de meesten van onze ploeg zich niet 100% fit voelden, zegt genoeg over de kracht van ons team.

Eva heeft het Zweeds Kampioenschap Allround achter de rug en winnend afgesloten. Volgende week zijn de Nederlandse Afstandskampioenschappen, waar Rixt en Ineke aan de start zullen staan. Jade, Elma, Eva en Imke pakken een weekje Inzell ter voorbereiding op het NK marathon 3 januari.

Het werk gaat door!

Elma