Schaatsmeiden.nl

Hoofdsponsors

Het laatste wedstrijdverslag

Het Schaatsmeiden boek gaat dicht, mijn hand glijdt over de kaft, bobbelig, ruw en op sommige stukken spiegelglad. In één ruk uitlezen gaat niet lukken, elk hoofdstuk heeft speciale emotie en personen, herinneringen waarvoor ik het boek even opzij leg en weg mijmer bij de herinneringen. 97 podiumplekken waarvan 25 overwinningen hebben hun plek nodig in het boek.

Ik denk aan de allereerste, de natuurijsmarathon in Haaksbergen waar Wieteke Cramer met glorie haar armen hoog in de lucht steekt. Een bevrijdende overwinning waar we als team naar snakte, we kunnen verdorie toch wel winnen. Het was die winter het begin van een natuurijsperiode met een heroïsch Nederlands Kampioenschap op de Belterwiede waar ik als liefhebber van de elementen genoot van het knokken tegen de harde wind maar met de plekken 2 en 3 (Sandra 't Hart) net niet de krans om mochten hangen. Een kleine week later wonnen wij de 100 van Earnewald.

Ik blader door naar volgende hoofdstukken, naar meer overwinningen en veranderende samenstellingen van de rode en paarse brigade. Bij Erna-Last Kijk in de Vegte kan ik niet anders dan mij op de bank nestelen en mij te wentelen in haar fantastische laatste seizoen. Waar ik voor mijzelf de pijn nog kan voelen in de 150 ATE, herroep ik ook het beeld op van een groen leiderspak met Elma de Vries in het rood daarachter, dansend door de sneeuw. Ik graaf mezelf het laatste stuk door de sneeuw en scheuren samen met ploeggenoot Kimberly Muusse terwijl Erna huilend in de armen van Jack en haar familie valt en Elma ons podium nog completer maakt. Bij het afscheid van Wieteke Erna en mijzelf in Den Haag gooi ik het boek op de vensterbank, tijd voor een rondje fietsen.

Op de fiets denk ik aan het volgende hoofdstuk met een Olympisch Ervaring voor Carien Kleibeuker en Jack de Rijke. Waar een groot gedeelte van Nederland voor de tv heeft gezeten terwijl Carien op het ijs aan het vechten was voor een Olympische medaille en Jack zich schor geschreeuwt heeft. Een ereronde voor deze twee in het Amsterdams Olympisch stadion waar voor het hele damespeloton een bijzondere schaatservaring wachtte.

Ik blader door de laatste hoofdstukken en de kleine Pien Keulstra die derde wordt in Zweden achter groot Kampioen Elma schiet voorbij, de eindspurt van Carla Ketellapper, het witte pak van Iris van der Stelt en de kampioen die ze nu is na vier jaar Schaatsmeiden.

De laatste overwinning is heel toepasselijk de laatste wedstrijd van het seizoen en de eerste overwinning van Ineke Dedden.

De Schaatsmeiden hebben zes jaar gestaan voor knokken en strijd op het ijs met de rode en paarse brigade. We zijn gegaan voor de overwinning uit de aanval, de route er naar toe en het plezier met zijn allen beleven. We hebben de fans zes jaar mooie wedstrijden gegeven waarbij we gingen voor het bovenste treetje van het podium.

Hadden we ook meer te doen dan schaatsen? Ja zeker, niemand zal de appeltaart van moeder Kooistra vergeten, de Havermoutkoek van moeder Jet, de tasjes van de dekbedden uit de oude doos die de Weissensee deden opfleuren, het NK kortebaan in Zweden onder leiding van Elma en Linda met ijsmeester Jan Andries, het BAM pak van Erna, de ingesneeuwde Weissensee, het ei van Kimmie, de currywurst van Bennie, het is allemaal "lekker hoor", ach ja "geintje natuurlijk".

Ik kan niet stil staan bij elke herinnering daarvoor is het boek te mooi en teveel. Een boek vol verhalen over meiden waar drie mannen een hele grote rol hebben gespeeld. Zonder Jack, Jan Andries en Eelco was het boek een stuk dunner geweest.

Voorzichtig zet ik het boek in de kast, ik pak het er vast nog een keer uit, wie weet om een volgend hoofdstuk te schrijven.

Groetjes,
Mireille

Bedankt: Erna Last-Kijk in de Vegte, Sandra 't Hart, Wieteke Cramer, Mireille Reitsma, Rixt Meijer, Linda Bouwens, Elma de Vries, Kimberly Muusse, Iris van der Stelt, Sophie Nijman, Carien Kleibeuker, Imke Vormeer, Ineke Dedden, Carla Ketellapper, Japke Sybesma, Jade van der Molen, Pien Keulstra, Nicky van Leeuwen, Eva Lagrange, Corina Dijksta, Jan Andries de Vries, Jack de Rijke, Eelco Kooistra, Jan Pleijsier, Sjaak Pleijsier, Rik Nijkamp, Henk Jan Last, Jan Ronald Wigarda, Xandrijn Bakker, Ubbo Kuper, Bennie Westra, Gerrit Buitenhuis, Jildou Wink, Dorien Janse, Valentijn Rutgers, Lea Drenth, Jackelien Reitsma, Jacob en Jetske Reitsma, Henk Jan Kerkhof, Kelly Dekker, Hans Hoff, Marco de Jong, Folkert de Jong, Jan Bralten, Eric Torsing, Pascal Vergeer, Henk Schipper, Hans Schipper, Palet Schilderwerken, mkbasics.nl, Gelasta, Magister, Bakker Schat, de Verwenbakker, Bakkerij Van Leeuwen, FFWd, Aannemingsbedrijf BTZ, Badhotel Bruin, Mizuno, Optiek de Jong, Haglofs, Loffler, Falcon, Bralten Sport, Powerbar, Peptiplus, en al die andere die ook in dit rijtje hadden moeten staan.